Γράφοντας την ιστορία…
Λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έλεγε ότι «η ιστορία θα είναι πολύ καλή μαζί μου γιατί σκοπεύω να την γράψω με τα ίδια μου τα χέρια». Φαίνεται ότι σήμερα υπάρχουν κάποιοι και στη δική μας χώρα που θα ήθελαν να γράψουν με τα ίδια τους τα χέρια την ιστορία ή έστω το κομμάτι που τους αφορά. Ο λόγος είναι απλός: Αν την γράψει οποιοσδήποτε άλλος, θα αποκαλύπτει τον πολιτικό τσαρλατανισμό, τον επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό και τον ακράτητο λαϊκισμό που επικράτησε και καθόρισε τη στάση τους σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα: Την συμφωνία των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά… Ας δούμε ορισμένα μόνο από τα πιο πρόσφατα γεγονότα και την προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας:
Πριν από λίγες ημέρες μας επισκέφθηκε κάποιος ομόλογος του Έλληνα πρωθυπουργού από μια διπλανή χώρα που έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια… Από τα δελτία πολλών ΜΜΕ «διέφυγε» ότι αυτή η χώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός λέγεται Ζόραν Ζάεφ, ενώ δεν είδαμε και φωτογραφία από αυτή τη συνάντηση στην επίσημη σελίδα της προεδρίας της κυβέρνησης… Επίσης, από πολλά ΜΜΕ δεν μάθαμε ότι ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς»… Την περασμένη Δευτέρα μετά τη συνάντηση Πομπέο-Δένδια η κοινή δήλωση που αναρτήθηκε στα αγγλικά, χαρακτήριζε «ιστορική» την συμφωνία των Πρεσπών. Λίγο αργότερα βέβαια (και μετά τον σάλο που προκλήθηκε) η ανάρτηση εξαφανιζόταν. Η ουσία όμως έμεινε… Προσωπικά χαίρομαι που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει στροφή 180° από την παλαιά ρητορική της, από αυτό που είχε πει ο κ. Μητσοτάκης ότι «δεν θα καλωσορίσω ποτέ Μακεδόνα πρωθυπουργό» και πλέον ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Χαίρομαι διπλά που αυτά έχουν μεταξύ άλλων και την υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος στο παρελθόν πρωτοστατούσε στα συλλαλητήρια δίπλα σε «μακεδονομάχους», χλαμυδοφόρους και άλλους γραφικούς, πλην όμως ευάριθμους ψηφοφόρους… Έχω την απορία τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και μια σειρά άλλοι «υπερ-πατριώτες» όταν έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας… Ελπίζω να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις ότι θα «αρρωστήσει»…
Η κυβέρνηση, όμως, επίσης θα ήθελε να γράψει (ή να αλλοιώσει) η ίδια την ιστορία και στα ελληνοτουρκικά: Ασκεί μυστική διπλωματία η οποία δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει, κάνει γραπτές συμφωνίες οι οποίες «δεν είναι γραπτές συμφωνίες αλλά απλά η γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά, όσων συμφωνήθηκαν» (ούτε ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού δεν είχε τέτοια επιχειρήματα), αφήνει τουρκικά πλοία να σουλατσάρουν σε περιοχές δικής μας ΑΟΖ, βάζει τον κ. Βορίδη (δίκην «λαγού») να δηλώνει ότι «δεν έχουμε διαπιστώσει παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», ενώ προσπαθεί να μας πει ότι το πλοίο ORUC REIS δεν διεξάγει έρευνες γιατί έχει πολύ θόρυβο… Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος οδηγείται σε παραίτηση όταν απλά παραδέχεται ότι οι Τούρκοι όντως κάνουν έρευνες και ότι υπάρχει έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Επιπλέον, δεν έχουμε ξεχάσει ότι πριν από δυο χρόνια ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήριζε πρωτοφανή επιπολαιότητα την προαναγγελία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης μόνο στο Ιόνιο και καλούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην την προχωρήσει. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει (λειψά μάλιστα γιατί δεν περιλαμβάνει Κύθηρα και Αντικύθηρα) την αιγιαλίτιδα ζώνη και νοιώθει εθνικά περήφανη γιατί υλοποιεί αυτό που πριν δυο χρόνια κατήγγειλε… Με λίγα λόγια η κυβέρνηση απλά κάνει επικοινωνιακή διαχείριση μιας ανερμάτιστης και επικίνδυνης πολιτικής.
Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα συνεχίσουμε να ασκούμε υπεύθυνη και εποικοδομητική κριτική σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και ιδιαίτερα στα εθνικά. Δεν πολιτευόμαστε με κριτήριο τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, τον λαϊκισμό και την υιοθέτηση θέσεων που «ακούγονται ευχάριστα»… Ζούμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με εντάσεις στην περιοχή, κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας. Αυτό επιβάλει προσοχή και συνεννόηση. Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι πιθανότατα θα ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία. Όμως, με ποιες “κόκκινες γραμμές” προσέρχεται η χώρα μας σε αυτές τις συνομιλίες; Ισχύει για την κυβέρνηση η εθνική γραμμή της μιας διαφοράς, αυτή του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ; Μας ενδιαφέρει η περιοχή πέρα του 28ου παράλληλου ή απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαίωμα στην περιοχή αυτή; Είναι η κυβέρνηση διατεθειμένη να δεχθεί να συζητήσει για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου; Αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα χειρίζεται ανεύθυνα και ερήμην του ελληνικού λαού, της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων.
Διερωτόμαστε μήπως, ήδη, ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για κάποια από τα παραπάνω ή για οτιδήποτε ανάλογο. Αν σκοπεύει να αλλάξει την εθνική γραμμή, αν σκοπεύει να προχωρήσει πέραν από το νόμο Μανιάτη, ας συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και να το προτείνει.
Υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο σχετίζεται με το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής. Η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει σε κυρώσεις προς την Τουρκία, εάν δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα σταματήσουν οι προκλήσεις στα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρακολουθεί με προσοχή και θα τοποθετείται υπεύθυνα σε κάθε ζήτημα που θα προκύπτει.
Η ιστορία ήδη γράφεται και ο ιστορικός του μέλλοντος ήδη έχει πολλά στοιχεία για να αξιολογήσει!