Στην Αριστερά έχουμε συνηθίσει τις έντονες εσωκομματικές συζητήσεις
–Πώς σχολιάζετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά ζητήματα; Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην κυβέρνηση;
-Προσπαθώ εδώ και εβδομάδες να καταλάβω το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, όπως και συνολικά στην εξωτερική πολιτική, αλλά αδυνατώ. Το μόνο σαφές είναι ότι είμαστε “προβλέψιμοι” όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον κ. Τραμπ. Υπάρχει σαφές έλλειμα στρατηγικής. Βέβαια η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να κρίνεται κατά περίπτωση, αλλά με βάση το γενικό σχέδιο στο οποίο εντάσσονται οι επιμέρους κινήσεις. Διαπιστώνουμε όμως δυστυχώς, ότι η κυβέρνηση κάνει μόνο αποσπασματικές κινήσεις, κάνει μόνο “θόρυβο” για να κρύψει την ουσία…
Τι διαφορετικό θα κάναμε εμείς; Εμείς θα συνεχίζαμε την ενεργή εξωτερική πολιτική. Πρώτα απ’ όλα θα απαιτούσαμε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, όπως κάναμε τον Ιούνιο του ’19, όταν η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε, μαζί με την Κύπρο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητα ερευνών και εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Δική μας στρατηγική είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών στο πλαίσιο του αναγκαίου διαλόγου και η προσφυγή -αν αυτό χρειαστεί- στη Χάγη για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό απαιτεί ενιαίο εθνικό μέτωπο και εσωτερική συνεννόηση. Όχι εθνικισμούς, όχι υποχωρητικότητα.
-Ασκείτε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση. Ποια λάθη επισημαίνετε;
-Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις; Το έχω ξαναπεί: Αυτή η κυβέρνηση είναι καλή μόνο στο “απαγορεύεται”. Οτιδήποτε απαιτεί σχέδιο και δημιουργικότητα είναι εκτός της ειδικότητας της… Έχει αφήσει ανοχύρωτο το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά το ότι είχε χρόνο για να προετοιμαστεί. Επέτρεψε τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Δεν έκανε τα απαραίτητα τεστ. Έπαιρνε καθημερινά αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις. Για παράδειγμα, τη μια φορά μιλούσε για αποφυγή κοινωνικού συνωστισμού και την άλλη αύξανε την πληρότητα των πλοίων, προφανώς υποκύπτοντας σε συμφέροντα. Η ίδια η πραγματικότητα, το δεύτερο κύμα στην καρδιά του καλοκαιριού, αποτελεί την πιο απτή απόδειξη της κυβερνητικής αποτυχίας. Δυστυχώς την κυβερνητική ανεπάρκεια την πληρώνουν και η οικονομία και η υγεία.
-Ο εσωκομματικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ έντονος για πολλά θέματα. Από την ανάρτηση Τσίπρα για τον Δεκαπενταύγουστο μέχρι για το ποια στάση θα πρέπει να κρατήσετε στα εθνικά θέματα. Έχει την πολυτέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλώνεται σε εσωτερικούς καβγάδες την ώρα που η κοινωνία αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα;
-Στην αριστερά έχουμε συνηθίσει σε αυτές τις έντονες συζητήσεις. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι πλέον δεν είμαστε απλά ένα κόμμα ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης, αλλά ένα κόμμα που διεκδικεί για δεύτερη φορά να κυβερνήσει, που η κοινωνία περιμένει από αυτό να την βγάλει από το τέλμα και την οπισθοδρόμηση της ΝΔ. Με πρόγραμμα, με σχέδιο, με πρόσωπα που εγγυώνται αυτή τη θετική πορεία. Αυτό θέλουν οι πολίτες, αυτό πρέπει να κάνουμε. Εμείς πορευόμαστε προς το συνέδριο μας, να δούμε βέβαια πότε οι συνθήκες θα μας επιτρέψουν να το πραγματοποιήσουμε. Τίποτα δεν θέλουμε να κρυφτεί, στην δική μας κουλτούρα είναι ο διάλογος, ακόμα και ο δύσκολος, ο αντιπαραθετικός. Όμως συνισταμένη μας πρέπει να είναι η δημιουργική σύνθεση απόψεων σε προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν προοδευτικό-δημοκρατικό πολίτη.
-Γιατί κάνετε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το ασφαλιστικό;
-Διότι απλά διαβάζουμε με προσοχή το τι υποστηρίζουν χρόνια τώρα και το τι προσπαθούν να επιβάλουν με αφορμή τον Covid-19. Είναι σαφείς οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης και των “σοφών” που την περιβάλλουν. Το “σχέδιο Πισσαρίδη”, [το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος (2ος πυλώνας)], κάτι το οποίο εμπεριεχόταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Το ίδιο διαπιστώνουν και ακραία φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, δηλαδή την εμφανή πορεία ιδιωτικοποίησης του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος.
Αντιθέτως, εμείς θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η θέσπιση αποτελεσματικού και αυστηρού κανονιστικού πλαισίου για τα ασφαλιστικά ταμεία στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα κατά τα πρότυπα πολλών χωρών της Ε.Ε, όπως και η λειτουργία ενός δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου στον δεύτερο πυλώνα.
-Τι απαντάτε σε όσους χαρακτηρίζουν την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως «χαλαρή»; Γιατί θεωρείτε πως οι δημοσκοπήσεις δίνουν τόσο μεγάλο προβάδισμα στη ΝΔ;
-Θα μπορούσα να απαντήσω ότι με τα 20 εκατ. της λίστας Πέτσα, στα ημέτερα ΜΜΕ, λίγα λένε… Όμως ας αποφασίσουν, είμαστε χαλαροί ή ακραίοι σαν αντιπολίτευση; Για να είμαστε σοβαροί, εμείς απαντούμε ότι κρίνουμε την κυβέρνηση με κριτήριο την κάθε ξεχωριστή κίνησή της και τη συνολική πορεία της. Εμείς δεν μπορούμε για παράδειγμα να συμφωνήσουμε με τη διάλυση του πλέγματος προστασίας της εργασίας, την εγκατάλειψη της μεσαίας τάξης, με την ακραία αστυνομική βία, με την υποβάθμιση της προστασίας της δημόσιας υγείας, με το ξεπούλημα του περιβάλλοντος. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την κυβερνητική στάση απέναντι στην Τουρκία. Όταν βεβαίως υπάρχει κάτι που είναι σε θετική κατεύθυνση, ακόμα και αν έχουμε επιμέρους παρατηρήσεις, το στηρίζουμε, όπως έγινε με τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ.