Να αναδείξουμε μια κοινωνία με αξίες!
Υπάρχουν ορισμένα γεγονότα τα οποία θα έπρεπε να μας ανησυχούν όλους και να μας κινητοποιούν όλους. Υπάρχουν ορισμένα γεγονότα τα οποία πλέον δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται «μεμονωμένα», αλλά πρέπει να ερευνηθούν τα βαθύτερα αίτια που τα προκαλούν. Το τελευταίο διάστημα έχουμε:
-Αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες.
-Πολλαπλά φαινόμενα διαφθοράς αστυνομικών.
-Κινητοποιήσεις αντιεμβολιαστών με κυριαρχία επιχειρημάτων που θυμίζουν μεσαίωνα.
-Δηλώσεις θεσμικών εκπροσώπων οι οποίες επίσης παραπέμπουν σε προηγούμενους αιώνες.
Όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα, δεν μπορεί να αγνοηθούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά από όσους δεν θέλουν να εντάξουν τον σκοταδισμό στα μεσο-μακροπρόθεσμα σχέδιά τους. Για να γίνουμε ακόμα πιο σαφείς:
Η ακροδεξιά πολιτική ατζέντα της ΝΔ από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση δημιούργησε «πολιτικό χώρο» για τους οπαδούς σκοταδιστικών αντιλήψεων οι οποίοι υπέθεσαν ότι αποτελούν αποδεκτό κοινωνικό κίνημα, σίγουρα όμως έγιναν δεκτοί σαν ψηφοφόροι… Ορισμένα ΜΜΕ έδωσαν «λόγο» σε αυτές τις αντιλήψεις καθιστώντας τις οικείες και αποδεκτές (όπως τότε που παρουσίαζαν τους χρυσαυγίτες περίπου σαν «κοινωνικούς αγωνιστές»). Στις διαδηλώσεις των «μακεδονομάχων» είδαμε πρόσωπα και ακούσαμε απόψεις που προσομοιάζουν με πρόσωπα και απόψεις που είδαμε και στις διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών (χωρίς να τους «τσουβαλιάζουμε» όλους).
Στη συνέχεια η πολιτική που εφάρμοσε η ΝΔ σαν κυβέρνηση ενίσχυσε υπερσυντηρητικές αντιλήψεις (πχ. μάθημα κατήχησης τα θρησκευτικά), νομοθέτησε την συνεπιμέλεια (που κατήγγειλαν όλες οι γυναικείες οργανώσεις, αλλά και στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας), ενώ στελέχη της εκφωνούσαν έναν λόγο που παρέπεμπε στο πολύ μακρινό παρελθόν (Γιάννης Λοβέρδος «κάποιος μπορεί να δέρνει τη γυναίκα του αλλά να είναι καλός πατέρας», Μπάμπης Παπαδημητρίου «τιμωρία από το Θεό οι πλημμύρες στη Γερμανία», Κωνσταντίνος Μπογδάνος «βεβαίως μπορούν να πάνε πρόσφυγες στα ξερονήσια», αλλά και ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος είχε αναγάγει την μη κατάργηση των sms για τις μετακινήσεις μας σε «παιδαγωγικό» μέτρο)…
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, δεν ισχυρίζομαι ότι η ΝΔ είναι κόμμα της ακροδεξιάς με ανάλογη φρασεολογία και πρακτική. Απλά επισημαίνω ότι αξιοποιεί και δίνει ρόλο στην ακροδεξιά της πτέρυγα, ορισμένες φορές σύρεται από αυτή και σίγουρα πλέον δεν την καταγγέλλει όπως στο παρελθόν (Κώστας Καραμανλής «με τα άκρα δεν συνεργαζόμαστε, τελεία και παύλα»). Αυτή όμως η σιωπηλή ανοχή (τουλάχιστον…) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να γεννήσει «τέρατα» όπως πολλές φορές έχει γίνει στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αντίληψης είναι η αναγόρευση της αστυνομίας σε «εγγυητή» της τάξης, προστάτη της υγείας μας και «τιμωρό» των κάθε είδους παραβατικών. Έτσι όμως δίνει θάρρος και σε όσους αξιοποιούν τη θέση τους για να παρανομήσουν οι ίδιοι, νοιώθοντας ότι είναι πλήρως προστατευόμενοι (πχ. υπόθεση αστυνομικού Ηλιούπολης).
Επίσης, η προσπάθεια «κοινωνικού αυτοματισμού» που επιχειρείται από την κυβέρνηση για να κρύψει τις δικές τις αδυναμίες (πχ. εμβολιασμένοι κατά ανεμβολίαστων), και αυτή μπορεί να γεννήσει «τέρατα».
Σε όλα αυτά απάντηση είναι η ανάδειξη των παγκόσμιων αξιών που είναι αποδεκτές από τους δημοκρατικούς πολίτες. Η ισότητα, η ελευθερία, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαφορετικότητα, η δίκαιη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η μη ενοχοποίηση της νεολαίας, η πειθώ και όχι η επιβολή, όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός «δημοκρατικού τείχους» το οποίο θα αφήνει εκτός κάθε ακραία συμπεριφορά και πρακτική. Η δημιουργία μιας κουλτούρας δημοκρατικών αξιών αποτελεί την καλύτερη προστασία απέναντι σε κάθε είδους αυταρχικές και πατριαρχικές αντιλήψεις.
Η αριστερά και οι δημοκρατικοί πολίτες πάντα έδιναν και πάντα θα δίνουν μάχες κατά της κοινωνικής οπισθοδρόμησης και των ακροδεξιών πρακτικών. Η κυβέρνηση της ΝΔ «αντέχει» να αποστασιοποιηθεί από πρόσωπα και αντιλήψεις που αποτελούν τμήμα της εκλογικής της επιρροής;