Η ΝΔ αποκρύπτει συνεχώς ότι κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μνημονίων έγιναν τουλάχιστον 10 περικοπές στις συντάξεις
Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ στo δημοσιογράφο Γ. Αφτιά:
– Υπάρχει ανοικτή πρόταση από τον Αλ. Τσίπρα προς τον Κ. Μητσοτάκη να προσέλθει σε μία tête-à-tête συζήτηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε, μετά ανέκρουσε πρύμναν. Τι φοβάται ο Κ. Μητσοτάκης; Είναι μία συζήτηση πολύ χρήσιμη για τον ελληνικό λαό για θέματα οικονομικά, για το πρόγραμμα που προτείνουν τα δύο κόμματα, για το τι έκανε η κάθε κυβέρνηση. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. – Ένα γεγονός που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι στα μνημόνια μας έβαλαν κυβερνήσεις πριν από το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε μία κατάσταση και ένα πλαίσιο υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έπρεπε να υλοποιήσει από τα προηγούμενα μνημόνια. Για παράδειγμα, το ΕΚΑΣ, για το οποίο έχουμε δεχθεί πολύ κριτική, ήταν μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης Σαμαρά. Για να αντισταθμίσουμε την απώλεια αυτή, θεσπίσαμε την εθνική σύνταξη το 2016. – Όταν πλέον βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια το 2018, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, όπως είχαμε υποσχεθεί, θεσπίσαμε την μόνιμη 13η σύνταξη. Σύνταξη που και η ΝΔ ψήφισε, αλλά όταν έγινε κυβέρνηση κατήργησε. Αυτό μεταφράζεται σε 4,5 δις απώλεια για τους συνταξιούχους. Να θυμίσω, επίσης, σε σχέση με τις συντάξεις, ότι η αύξηση που έγινε από 1.1.2023, ήταν δέσμευση που ψηφίστηκε το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ. Η υλοποίηση όμως από τη ΝΔ ήταν «κουτσουρεμένη».
– Η ΝΔ αποκρύπτει συνεχώς ότι κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μνημονίων έγιναν τουλάχιστον 10 περικοπές στις συντάξεις.
– Το 2019 αφήσαμε στα ταμεία 37δις, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά που δεν άφησε στα κρατικά ταμεία ούτε ένα ευρώ. Το ζήτημα είναι πως και που διαθέτεις τα κρατικά έσοδα. Θα μπορούσαμε και εμείς να τα “ξοδεύψουμε” προεκλογικά, αλλά δεν το κάναμε. Αυτό αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορείς με μετρημένα βήματα να προχωρήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Για μας η σωστή κατεύθυνση περιλαμβάνει το τετράπτυχο: αύξηση μισθών και αύξηση συντάξεων, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο κράτος.
– Ακούμε συνεχώς την προεκλογική περίοδο για κατάργηση φόρων που έκανε η ΝΔ. Η αλήθεια είναι ότι πρώτον, δεν έχει γίνει κατάργηση αλλά μείωση σε κάποιους φόρους. Το δεύτερο είναι ότι αυτές αφορούν φόρους, όπως για παράδειγμα η μείωση από 10% σε 5% του φόρου του μερίσματος των πλοιοκτητών. Αφορά αυτό την πλειοψηφία των πολιτών; Προφανώς όχι. Μειώσεις που αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως προτείνουμε εδώ και μήνες και όπως έχουν ήδη υλοποιήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δύο οριζόντιοι, έμμεση και άδικοι φόροι, η μείωση των οποίων στοχεύει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν, σήμερα, να βγάλουν το μήνα.