Γιορτές και πανηγύρια…
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ για τη «μεγάλη έξοδο» των εκδρομέων τις ημέρες του Πάσχα. Και εμείς χαιρόμαστε που οι συμπολίτες μας μπόρεσαν να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα και να «πάρουν μια ανάσα» στην εξοχή. Μόνο που υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε οι πολλοί και σε αυτό που προσπαθεί να μας πει η κυβέρνηση:
Η κυβέρνηση αγωνίζεται να περάσει με το ζόρι ένα αίσθημα αισιοδοξίας. «Για να πάει ο κόσμος στην επαρχία το Πάσχα, σημαίνει ότι έχει χρήματα, άρα η οικονομία πάει καλά, άρα ψηφίστε μας»…
Όλοι οι υπόλοιποι έχουμε ακόμα την ικανότητα να βλέπουμε με τα δικά μας μάτια και να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα χωρίς την «βοήθεια» των κάθε είδους «αναλυτών». Για να πάμε λοιπόν στην πατρίδα μας (ή το μέρος που επέλεξε ο καθένας για το Πάσχα) πληρώσαμε τη βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο (έμαθα και για πολύ ακριβότερη στα νησιά) και πανάκριβα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το κόστος των αεροπορικών μεταφορών αυξήθηκε 47,6%, των ταξί 32,9% και των πλοίων 26,7%. Το «πασχαλινό τραπέζι» ήταν το ακριβότερο όλων των εποχών, αφού πάλι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στη είδη διατροφής, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές γαλακτοκομικών-αυγών κατά 25,2%, στις τιμές των κρεάτων κατά 20%, των ελαίων-λιπών κατά 22,9% και του ψωμιού κατά 16,8%.
Στην επαρχία είδαμε την εγκατάλειψη. Ειδικά οι νέοι ψάχνουν να βρουν τρόπο να φύγουν. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ και της εταιρείας Kapa Research για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, το 22% από όσους συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι σκέφτεται ή σχεδιάζει να φύγει από τον τόπο κατοικίας του, ένα ποσοστό που αναλογεί σε περίπου 2.000.000 ανθρώπους του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Από αυτούς, το 63% σκέφτεται/σχεδιάζει να φύγει προς άλλη περιοχή της Ελλάδας και το 32% προς το εξωτερικό.
Ταυτόχρονα όσοι αποφάσισαν να μείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους, δεν βρίσκουν εργατικά χέρια για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Στον τουριστικό τομέα «αναζητούνται» τουλάχιστον 60.000 εργαζόμενοι, ενώ στον αγροτικό τομέα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην επαρχία δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα και στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, ενώ τα μεταφορικά (σημαντικό κόστος για κάθε επιχείρηση) έχουν φτάσει στα ύψη.
Ας πανηγυρίζει λοιπόν η κυβέρνηση για τη «μεγάλη έξοδο του Πάσχα». Δεν έχει καταλάβει τι βλέπουν και τι ακούν όσοι έρχονται σε άμεση επαφή (χωρίς τον τηλεοπτικό «αναλυτή»…) με την κατάσταση στην επαρχία.
Εμείς θέλουμε την επαρχία πολύβουη και δραστήρια 365 μέρες το χρόνο, όχι εγκαταλελειμμένη συνεχώς και να αποκτά ζωή σε γιορτές και διακοπές…
Αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός είναι καλοί στα «πανηγύρια». Καιρός να ασχοληθούν με τις αγαπημένες τους διακοπές μονίμως…
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/386500_giortes-kai-panigyria