Η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας είναι ένας από τους βασικούς δείκτες που αναδεικνύουν το επίπεδο ανάπτυξης μιας κοινωνίας
Η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας είναι ένας από τους βασικούς δείκτες που αναδεικνύουν το επίπεδο ανάπτυξης μιας κοινωνίας.
Οι πολιτικές που εφαρμόζονται ενισχύουν ή υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες αυτές. Οι συνεχείς επισκέψεις μας σε δομές υγείας και οι επαφές μας με τους εργαζόμενους του χώρου επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια Υγεία από τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Χθες επισκεφτήκαμε τα γραφεία της διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), όπου συνομιλήσαμε με τους εργαζόμενους. Μας τόνισαν τις ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό και την ανάγκη να νομιμοποιηθούν όσοι έχουν προσληφθεί από την περίοδο της πανδημίας με συνεκτίμηση της προϋπηρεσίας τους. Μας τόνισαν, επίσης, την ανάγκη κάλυψης και αναβάθμισης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των μονάδων υγείας.
Σήμερα, επισκεφτήκαμε το ΚΥ Γλυφάδας. Ίδια προβλήματα παντού.
Στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι άξονες ενός νέου Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
-η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος,
-μηχανισμός αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.
-ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ) και τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα,
– ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ).