Οικονομική πολιτική για λίγους…
Αλήθεια, τι γίνεται με την οικονομία; Η κυβέρνηση αρχικά πανηγύριζε διότι πήγε καλά ο τουρισμός και αναθεωρήθηκαν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2021. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στις 21/9 δήλωνε ότι «η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει ισχυρά με ποσοστό της τάξεως του 5,9% έναντι ύφεσης 8,2% το 2020» ενώ προανήγγειλε «νέες ελαφρύνσεις αν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη».
Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφραζε δημόσια τις ανησυχίες του για την πορεία της οικονομίας. Δήλωσε ότι «οι δανειολήπτες από ευάλωτους τομείς της οικονομίας μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα μετά την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης», κατά συνέπεια και οι τράπεζες που θα φορτωθούν μια νέα φουρνιά κόκκινων δανείων. Ο κ. Στουρνάρας χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου διότι στα τέλη του 2021 λήγουν τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων (αναστολή εργασίας, επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδοτήσεις εισφορών, δανείων και δόσεων, εγγυήσεις Δημοσίου, αναστολή πληρωμής φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων κλπ), θα βρεθούν στο τέλος του χρόνου με το δίλημμα: «Τώρα πληρώνουμε ή κλείνουμε»;
Λίγο αργότερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος σημείωνε: «παγίδα η ωραιοποίηση της οικονομίας, τα πράγματα είναι δύσκολα, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ρεκόρ, δημοσιονομικό έλλειμα 10% ΑΕΠ, διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμα, έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών 7% ΑΕΠ, ασφαλιστικές δαπάνες ρεκόρ, ενεργειακή ανατροπή, πολλά καμπανάκια μαζί».
Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2022, οι αντι-COVID δαπάνες περιορίζονται από 16,7 δισ. εφέτος στα 2,6 δισ. ευρώ. Αυτή η μείωση σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας, μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες για τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
Η αλήθεια για την οικονομία δεν μπορεί να κρυφθεί, δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί, δεν μπορεί να μετατεθεί στο απώτερο μέλλον. Η καλή (συγκριτικά με το 2020) χρονιά για τον τουρισμό δεν μπορεί να καλύψει όλα τα κενά. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση αυτή ενδιαφέρεται μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ειδικά αυτές με τις οποίες έχουν «οικογενειακούς δεσμούς»… Για τους μικρομεσαίους πολύ απλά στις 21/9 ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε ότι «τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες θα δίνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο στην περίπτωση που αυτές συγχωνεύονται». Με λίγα λόγια ή θα συγχωνευτείτε ή θα κλείσετε…
Η κυβέρνηση αυτή, σε όλους τους τόνους και με όλες τις ευκαιρίες, αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για το σύνολο της οικονομίας, αλλά για τους λίγους και τους μεγάλους. Η οικονομία δεν πάει καλά, η κυβέρνηση δεν έχει ενεργειακό σχεδιασμό (βασικό συντελεστή κόστους), δεν χρηματοδοτεί την οικονομία και όλα τελικά οδηγούν στον εκτροχιασμό της ακρίβειας και κατ’ επέκταση στην επιβάρυνση των νοικοκυριών και την επιβράδυνση της οικονομίας.
Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και ειδικά των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Αρνείται την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, αφήνει ανεξέλεγκτα τα καρτέλ στην αγορά ενέργειας να λεηλατούν το εισόδημα εργαζομένων, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επαγγελματιών ενώ στην ουσία εκχωρεί τη ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική δέσμη προτάσεων για την καταπολέμηση της ακρίβειας και την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών η οποία περιλαμβάνει:
-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
-Ρύθμιση της αγοράς και αυστηροποίηση των ελέγχων για την προστασία των καταναλωτών και της οικονομίας
-Πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους για ευάλωτους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
-Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ για άμεση μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος
-Κατάργηση των προκλητικών μπόνους στα γαλάζια goldenboys στη ΔΕΗ
Αντ’ αυτών η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει τα συγχαρητήρια της στον εαυτό της, ενώ για όλα τα δεινά «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» και η «ατομική ευθύνη»… Ίσως κάνει και μια δημοσκόπηση η οποία να τα “αποδεικνύει” όλα αυτά!